We hebben geen elektronische chipsloten ingebouwd in onze luiken omdat die elektronische systemen (van Petsafe, Sureflap, Catmate, Ferplast, …) werken met chiplezers, sensoren, batterijen, infrarood, rfid, halsbanden, timers, elektronische magneten en delicate sluitmechanieken die onze duurzaamheid niet halen en die riskeren jou in de steek te laten.
Chipsloten moeten er voor zorgen dat de jouw dieren binnenkomen en de andere buiten blijven. Hoe lost Tomsgates dat dan op ?
Honden begrijpen een chipslot niet
Honden begrijpen niet dat hun luik, zonder zichtbare reden, op het ene moment open is en op het andere moment gesloten. Het resultaat is dat ze gefrustreerd geraken. Een hond met wat temperament zal het luik slopen op de dag dat het hem teveel wordt. De plastic onderdeeltjes van het chipslot zijn immers niet bestand tegen het geweld van honden, ze zijn ontwikkeld voor kattenluikjes.
Hoe pak je het dan aan als je toch bijvoorbeeld ’s nachts het luik dicht wil hebben ? Simpel: maak er een ritueel van om ’s avonds het luik samen te sluiten. Nog even buiten en als hij terug binnen komt sluit je zichtbaar het luik met de afsluitdeur. En ’s morgens zet je het samen terug open. Maak er een momentje van, een bed-ritueel. Dat stelt jouw hond gerust dat jij, het baasje, zorgt voor hem.
Even goed als een chipslot om vreemde katten buiten te houden
Van vreemde katten in huis zal je met een Tomsgates luik evenmin last van hebben dan bij een luik met chipslot. In tegenstelling tot andere luiken zijn de onze niet doorzichtig. Een passerende vreemde kat zal het luik dus niet zien als een ingang maar als een rooster, versiering, … en er aan voorbij gaan.
Er is wel de kans dat een vreemde kat de jouwe zal volgen en mee binnensluipen. Dat noemt “caravannetje spelen”. Dat hou je met een chipslot ook niet tegen want het slot staat nog “open” door jouw eigen kat. De enige manier om hier van af te geraken is om de vreemde kat buiten te zetten via de deur en het luikje een tijd gesloten te houden met de afsluitdeur. Dit zal de vreemde kat in de war brengen en de interesse doen verdwijnen. Doe het luik wel enkel terug open wanneer ze zelf afgedropen is.
Jouw eigen kat binnenhouden
Op Youtube staan heel wat filmpjes katten die chipsloten open prutsen. Het lijkt wel alsof ze die filmpjes zelf posten om vriendjes te helpen ;-) Lees even het stukje hierboven over honden die gefrustreerd geraken. Is dat ook zo bij die katten ? Vermoedelijk wel en de oplossing is dan ook dezelfde: duidelijk zijn tegen jouw kat en zelf beslissen wanneer de deur open en dicht gaat.
Vergeet ook niet het gevaar van “valse veiligheid”: je denkt dat je kat veilig binnen zit en dan blijkt dat ze toch het slotje open krijgt !
Conclusie is dat een chipslot niet nodig is.
Vreemde katten blijven buiten, net zoals bij een luik met chipslot. Voor jouw eigen hond of kat kan je de afsluitdeur gebruiken en zelf het heft in handen nemen. Onze afsluitdeuren klikken gemakkelijk op de luiken en zijn niet open te prutsen door slimme katten of honden met een doorzettingsvermogen.
Met een Tomsgates luik kan je dus gerust zijn.